VAŽNOST DRUŽENJA I INTERAKCIJE KOD STARIJIH OSOBA

Odlaskom u penziju ljudi se prebace u novu zajednicu, te samim time možda nemaju dovoljno prilika za druženje kao kada su bili mlađi. Ako ne idu u kancelariju ili ne izlaze svaki dan, mogu propustiti važnu društvenu interakciju koja im je potrebna da ostanu bistri i zdravi. Usamljenost je čest problem naših starijih, naročito ako žive sami. Kako starimo, prilike za druženje mogu postati sve više ograničene, ali to ne znači da društvena interakcija još uvek nije izuzetno važna za starije osobe. Istraživanja su dokazala da redovna socijalna interakcija starijih vodi do srećnijih i ispunjenijih života što zauzvrat znači bolje dugoročno mentalno zdravlje. Održavanje društvene aktivnosti pomaže u održavanju dobrog emocionalnog i telesnog zdravlja, dok izolacija može u velikoj meri smanjiti kvalitet života starije osobe.

 

Društvena interakcija podstiče neke važne zdravstvene prednosti za starije osobe, uključujući potencijalno smanjenje rizika od demencije i veliki raspon fizičkih problema, poput visokog krvnog pritiska, artritisa i kardiovaskularnih aktivnosti. Kod odabira mogućnosti smeštaja za svoje starije uvek dajte prednost ustanovama koje poput Doma za Stare Beli Dvor podstiču društvene aktivnosti kako bi pomogli svojim korisnicima da vode smislen i angažovan život. Nasuprot tome, socijalna izolacija obično dovodi do manje fizičke aktivnosti, početka depresije i bezbroj drugih mentalnih i fizičkih problema.

 

Kako izbeći društvenu izolaciju starijih?

 

Socijalna izolacija među starijima obično se događa zbog razloga kao što su nedostatak povezanosti u području stanovanja, te neprikladno i izolirano okruženje. Srećom, dostupne su mnoge opcije za negu koje se sastoje od druženja, uključujući i našu ponudu usluga. Nezavisne i različite društvene aktivnosti trebale bi biti dostupne svim korisnicima. Takođe je važno da starijim osobama pomognemo da nastave učestvovati u svojim omiljenim hobijima. Za neke koji imaju želju za redovnim posetama verskih zajednica, takvi susreti mogu biti izuzetno korisni za osećaj svrhe kod starijih osoba. Većina starijih žele ostati nezavisni što je više moguće, a smisao odgovornosti za samog sebe, pa čak i za druge može im dati osećaj svrhe. Takođe, provođenje vremena sa kućnim ljubimcima može biti korisno. Studije su pokazale da kućni ljubimci pomažu vlasnicima da ostanu društveno angažovani, čak i ako još uvek provode većinu svog vremena sami.

 

Načini na koje stariji mogu održati visok stepen društvene interakcije

Volontiranje u svojoj zajednici I učestvovanje u ponuđenim aktivnostima, druženje s drugim starijim osobama – ovo je sjajan način za stvaranje novih prijatelja. To na primer može biti udruženje, klub ili zajednica namenjena ljubiteljima, automobila, kartanja, čitalaca knjiga ili nekih drugih aktivnosti u kojima osoba uživa. Novi hobiji poput kuvanja ili šetnje u prirodi su takođe dobrodošli. Na kraju je bitno pronaći načine da se ostane mlad u srcu, u pokretu i interakciji s drugim ljudima. Naš savet starijima je da ostanu u kontaktu sa svojim voljenima, susedima, prijateljima, članovima porodice i održavaju odnose kao što su to oduvek radili. Sve je to deo zdravog starenja.